Dr.Stuart Hameroff, un om de ştiinţă american, şi fizicianul Sir Roger Penrose au dezvoltat o teorie cuantică a conştiinţei prin care susţin că sufletele noastre sunt conţinute în interiorul structurilor denumite microtubule, care se găsesc în interiorul celulelor creierului.

Teoria lor îşi are originea în ideea că creierul uman funcţionează asemenea unui computer biologic, cu 100 de miliarde de neuroni şi conexiuni sinaptice care acţionează asemenea unor reţele informaţionale.



Dr Hameroff, profesor emerit la Departamentele de Anesteziologie şi Psihologie şi directorul Centrului de Studii ale Conştiinţei din cadrul Universităţii din Arizona, şi Sir Roger lucreează la o asemenea teorie încă din 1996. Cei doi cred că experienţa conştiinţei reprezintă efectele gravitaţiei cuantice din interiorul acestor microtubule, un proces pe care ei l-au denumit reducţia obiectivă orchestrată (orchestrated objective reduction – Orch-OR).

În experienţele din apropierea morţii, microtubulele îşi pierd statutul lor cuantic, dar informaţia din interiorul lor nu este distrusă. Sau, în termeni mai clari, sufletul nu moare, ci se reîntoarce în Univers. “Dacă inima se opreşte, sângele nu mai circulă, atunci microtubulele îşi pierd statutul lor cuantic”, explică Dr.Hameroff.

El a mai adăugat că
“informaţia cuantică din interiorul microtubulelor nu se distruge, nu poate fi distrusă, pur şi simplu se disipează în Univers. Dacă pacientul e resuscitat şi revine la viaţă, informaţia cuantică se poate întoarce în microtubule, iar pacientul poate spune că: ‘Am avut o experienţă din apropierea morţii’.
Dacă pacientul va muri, e posibil ca această informaţie cuantică să existe infinit în afara corpului, sub formă de suflet.”