Translate

luni, 23 iunie 2014

Celula... un mic sau... urias... univers ?!!? Cine, cum si de ce... a proiectat celula?


Desi sintagma “un mic univers” este o contradictie in termeni, hai totusi sa incepem asa. Incet o sa descoperim ca o celula din organismul nostru, atat de mica si la prima vedere insignifianta, reprezinta un adevarat univers, care se guverneaza dupa reguli proprii.

Cu totii stim ca organismul uman e alcatuit din miliarde de celule, si primim informatii din stanga si dreapta despre ce e mai bine sau mai rau pentru celulele noastre, dar nimeni nu isi da silinta sa inteleaga ce inseamna o celula.

Asa cum noi avem pentru activitatile zilnice, nevoie de apa, mancare, masina, medic, odihna, un partener etc, asa are nevoie si o unitate asa mica precum o celula de organite speficice care sa ii indeplineasca toata functiile necesare vietii.

La exterior, o celula este invelita de o membrana. Asa cum noi avem casele noastre care sa ne ofere protectie, asa poseda si ea o membrana celulara care ii ofera integritate. Casa noastra are o usa, geamuri, deci indeplineste mai multe functii nu doar sa ne protejeze de ploaie si vant. Noi putem alege pe cine sa lasam sa intre la noi, daca sa deschidem geamurile sau nu, asa poate si o mica celula sa selecteze ce intra sau iese. Acest rol il are bineinteles membrana celulara. Aceasta proprietate se numeste permeabilitate selectiva si ii confera posibilitatea de a face o selectie si de a ingloba doar nutrimentele necesare.

Celula noastra se poate reproduce singura, prin intermediul nucleului. In fiecare celula a organismului nostru e continut tot ADN-ul nostru. Celula din ficat nu are ADN-ul doar din ficat, ci contine toata informatia genetica a organismului nostru. Datorita acestui nucleu, care in decursul vietii celulei sufera diferite modificari, apar celule noi care contin aceeasi informatie genetica.

 
celula

In casele noastre, primim energie electrica de la o anumita companie. Una sau alta este fara importanta. Dar celula noastra isi produce singura energia electrica. Doar cat este necesar. Aceasta actiune apartine mitocondriilor, care au rolul de a furniza energie celulei pentru schimburile intercelulare sau celula-mediu.

Cu totii stim cat sunt de importante proteinele in alimentatia zilnica. Suntem bombardati de media cu articole care sa ne explice caure sunt proteine sanatoase si care nu sunt. Stim ca exista proteine vegetale si proteine animale. Ideea de baza este ca organismul uman are nevoie de proteine pentru o functionare optima. Toate actiunile interprinse de noi, de la a misca mana pana la a rezolva un test solicita organismul care are nevoie de resurse pentru a putea functiona. Si atunci, ce se intampla cu aceste proteine?

In celula noastra exista niste organite micute numite ribozomi sau corpusculii lui Palade, care au ca scop biosinteza de noi proteine. Am mentionat un nume mult prea putin cunoscut-Palade. Stie cineva ca acest magnific om a fost un cercetator american de origine romana caruia i s-a acordat Premiul Nobel in 1974 pentru experimentele efectuate?  Acesti ribozomi pot fi gasiti liberi in citoplasma celulei sau atasati reticului endoplasmic. Sunt responsabili pentru decodificarea materialului genetic si sinteza de noi proteine corespunzatoare.

Citoplasma celulei poate fi asemanata cu aerul aflat in casele noastre. Desi consistenta este diferita, acesta este oarecum scopul sau. In acest mediu se afla toate organitele celulei.

Reticulul endoplasmic poate fi asemanat unui sistem de transport, unui sistem de sosele/ autostrazi in asa fel incat fiecare parte a celulei sa primeasca cele necesare. Poate fi neted, sau rugos atunci cand are atasati ribozomi.


Mai gasim ceva in celula noastra, si anume aparatul Golgi sau dictiozomul. Se asemana cu un conglomerat de cisterne una peste alta. Rolul sau este acela de a impacheta substantele sintetizate de celule-proteine, lipide etc. Pentru a putea fi eliberate din celula aceste substante sunt ambalate atent si apoi trimise mai departe, unde in final, celula le va da drumul.

Bineinteles, celula mai contine si alte organite menite sa ii serveasca pentru supravietuire, dar acestea sunt cele mai memorabile si usor de inteles.

Acum ca am vazut cum se poate descurca celula singura, pare un mic univers, nu?

Sursa:
http://www.descopera.org/celula-un-mic-univers/
====================================================
==================================================================

Materiale video:
=========================







============================
===================================================================

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

http://opiniipersonale.blogspot.com/, nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului. Admin Romania Megalitica.

Lista cu persoane interesate

CounterSite: